BLOĞUMUZA HOŞGELDİNİZ... İYİ EĞLENCELER... EĞLENCELİ VAKİT GEÇİRMENİN, CAN SIKINTISINI GİDERMENİN ADRESİ: caninsikilmasin.blogspot.com

20 Eylül 2011 Salı

Windows 8'den İzlenimler


Microsoft'un hazırlamakta olduğu işletim sistemi Windows 8 üzerinde yapmış olduğu değişikliklere şöyle bir göz atıyoruz. İşte Windows 8.

Gümbür gümbür gelen işletim sistemi Windows 8, son günlerin gündemini oluşturuyor. Hakkında yapılan açıklamalar, insanların merakları, neyenilikler geleceği ve bu yeniliklerin bizi olumlu veya olumsuz yönde etkileyeceği, dönemin en çok konuşulanları arasında yer alıyor. Biz de işletim sistemini kurup, dikkatimizi çeken noktaları size gösterelim istedik.


Windows 8'in ilk dikkat çeken özelliklerinden biri Ribbon arayüzlü Windows Gezgini. Ribbon arayüzü, bildiğiniz gibi Microsoft'un 2007'den itibaren hazırladığı Office yazılımlarında kullanılmıştı. Şimdi ise Windows'u komple kaplıyor bu arayüz.
Kullanıcıların bazılarından şikayet gelmiş olsa da, Microsoft bu arayüzden vazgeçmeyeceğe benziyor. Klasör ve dosya özelliklerini biraz daha derli toplu tutan arayüz, aslında daha kullanışlı bir hale gelmiş.


Dikkatimizi çeken bir diğer özellik ise Görev Yöneticisi. Eskisinden daha çok sekmeye sahip olan yönetici, daha dikkat çekici bir hale gelmiş. İlk olarak Performans sekmesindeki değişiklikten bahsedelim. Yıllardır yeşil grid üzerinde grafik çizilen iğrenç bir arayüz olan bu sekme, sonundamakyajlanmış. Daha fazla özelliği bir arada görebiliyor olmamızın yanısıra, daha hoş bir görünüme de kavuşmuş.
App History sekmesi ise, bilgisayar üzerinde çalıştırılmış olan uygulamaları görüntüleme işlevi görüyor. Böylece bir virüs olayı ile karşılaştığınızda, "Ben bunu hakedecek ne yaptım?" sorusuna bu sekme üzerinden yanıt arayabilirsiniz.
MSConfig üzerinden girdiğimiz başlangıç programları ise, yöneticinin Startup sekmesi içerisinde yer alıyor. Bu arada şimdi farkettim, biz daha açılışta çalışacak hiçbir şey yüklememişiz.
Detaylar sekmesi ise aslında Windows 7'nin İşlemler sekmesi. Hangi program parçasının ne kadar bellek ve işlemci yükü kullanarak çalıştığı,anlık olarak bu sekmeden izlenebiliyor.
Windows 8'in en dikkat çeken özelliklerinden biri, yeni Başlat menüsü. Dokunmatik ekranlı mobil cihazlarda da rahatlıkla kullanılabilmesi amacıyla ortaya çıkarılan bu özellik, menüyü daha görsel bir hale getiriyor. Görselliğinin yanı sıra, bazı bileşenler Widget tipinde çalışarak kullanıcının o ikonu tıklamadan da bilgi sahibi olmasını sağlıyor.

Windows 8 ile Microsoft'un internet tarayıcısı Internet Explorer 10 da geliyor. En çok kullanılan tarayıcı olma ünvanını hala elinde tutan InternetExplorer, daha basit bir görünüme sahip olmuş. Bakalım Chrome'unyükselişine Microsoft bu tarayıcısıyla dur diyebilecek mi... 

Windows 8 Rekabeti Artıracak

Geçen hafta Windows 8, California'da düzenlenen BUILD etkinliğinde tanıtıldı. Etkinliği SDN adına Hakkı Alkan da Türkiye'den katılan tek basın mensubu olarak izledi.


       Çok uluslu şirketlerde görülen büyüdükçe hantallaşma sendromuna kapılan Microsoft, son yıllarda kötü ürünler vermeye başlamıştı.
      Ancak Windows 7 ile bunu gidişatı değiştiren ve yukarı doğru bir ivme yakalayan Microsoft, Crowdsourcing adı verilen Türkçe'ye 'Kalabalıkların Gücü' olarak çevrilebilen toplu çalışma sistemini Windows 7 ile kullandı. Windows 7 işletim sistemi tüm dünyada satışa sunulmadan önce Beta sürümleriyle kullanıcılar tarafından denendi. Bu süreçte aralarında Türkler'in de bulunduğu milyonlarca kullanıcı yeni yazılımı test etti. Bu sayede olası sorunlar, hatalar ve olumsuz noktalar daha yazılım piyasaya sürülmeden önce ortadan kaldırıldı. Bu sayede Windows 7 işletim sistemi birçok hatadan arındırılarak piyasaya sürüldü. Bu durumun en önemli etkisi satışların artması ve birçok kullanıcının Windows 7'ye yönelmesine yol açtı.
Muhtemelen yeni nesil işletim sistemi Windows 8'de de böyle bir deneyim süreci olacak. Hatta BUILD ile eş zamanlı kullanıma sunulan Windows 8 Developer (Geliştirici) sürümünün 24 saatte 500 bin kez indirilmiş olması bu deneyimin süreceğini gösteriyor.
2 yıl önce aldığım Netbook'a kurup deneyimle imkanı bulduğum Windows 8'i kullanınca 'Microsoft yine iyi çıkarmış' dedim kendi kendime. Öncelikle kısayolların bulunduğu Metro arayüzünü başarılı buldum. Gerçi bu arayüzü beğenmeyenler de var ama benden olumlu puan aldı. Ayrıca sistemin geneli kolay bir mantıkla tasarlanmış. Birçok arayüze hızlı bir şekilde ulaşabiliyorsunuz. Hatta Microsoft mavi ekran hatasını bile değiştirmiş.
Windows 8, bir önceki sürüm Windows 7'nin geliştirilmiş versiyonu. Kesin bir yorum yapmak için henüz erken olsa da Windows 8'in önceki sürümdeki özellikleri bir adım ileri taşıdığını söyleyebilirim.
Asıl hedef tabletler
Windows 8'in asıl hedefi ise büyük bir açığın bulunduğu tablet pazarı. Bu alanda Apple'ın iPad ile ezici bir üstünlüğü bulunuyor. Her ne kadar karşısında Google'ın geliştirdiği Android işletim sistemi bulunsa da tablet tarafında bu işletim sisteminin çok faal olduğunu söylemek mümkün değil. Tabletler için olmazsa olmaz uygulama sayısı iPad'de onbinlerle ifade edilirken Android'de bu rakam birkaç bin bile değil. Ayrıca Androidtabletlerin farklı özellik ve konfigürasyonda olması geliştiriciler için bir dezavantaj. Piyasada 300 liradan başlayıp 1750 liraya kadar çıkan farklı fiyat skalasında Android tablet var. Seçenekler her geçen gün artsa da (örneğin bu yazıyı hazırladığım da hepsiburada.com'da tablet kategorisinde Android'li 37 ürün bulunuyordu) uygulama yetersizliği ve donanım çeşitliliği yüzünden cihazların çok başarılı olduğunu söylemek mümkün değil.
İşte bu açığı iyi gören Microsoft, Windows 8'i tablet pazarı için uygunözelliklerle donatmış. Bir kere Metro arayüzü doğrudan dokunma mantığı için tasarlanmış. Kolay kullanım ve ayarların basitleştirilmesi de bir diğer tablet uyumlu özellik. Elbette Microsoft'un önündeki en önemli sorun uygulama meselesi.
Tablet bilgisayarlar için teknik özellikten çok daha önemli olan uygulama konusu Microsoft'un yaşayacağı önemli bir sıkıntı olacak. Geliştiricileri ikna etmek için farklı stratejiler geliştireceklerini tahmin etmek zor değil. Belki Apple'ın geliştiriciler için uyguladığı yüzde 30-yüzde 70 (Apple her uygulama geliştiricisinden kazandığı gelirin yüzde 30'unu alıyor) oranı biraz esnetilebilir. Belki de farklı çözümler gelebilir bu alanda. Zaten piyasaya sürülen ilk Windows 8 sürümünün Developer versiyonu olması da bir tesadüf değil.
Öte yandan olayın bir de cep telefonu boyutu varki o taraf biraz gölgede kaldı. Herkes tablet ve bilgisayar tarafına yöneldiğinden şimdilik Windows Phone 7 ile yetinmek durumundayız gibi görünüyor. Ancak Windows Phone 7'nin de hızlı bir şekilde Windows Phone 8'e dönüşeceği beklentisi çok da dayanaksız değil. Öyle görünüyor ki Microsoft, Windows 7 ile kazandığı başarıyı devam ettirmeye kararlı.
Windows 8 için olumlu/olumsuz eleştiriler başlamış olsa da kesin bir yorum yapmak için erken olduğunu düşünüyorum. Eğer firma uygulama geliştiricileri yanına çekebilirse hem bilgisayar hem de tablet pazarında dengeleri değiştirebilecek bir güce de sahip. Tabi mantıklı adımlar atarsa..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder